Toevoegen aan Wishlist

Lijst: 

M.A.D.D. Menu

Deze website maakt gebruik van cookies om een optimale gebruikservaring te garanderen.

M.A.D.D.



Filters


Archief

Kleurenreproductie

9 december 2017

Een heikel punt bij drukwerk, fotografie en dergelijke is altijd de kleurreproductie! Kleuren komen altijd anders over. Op ieder beelcherm, op ieder soort papier, uit iedere printer, ... Zelfs uit hetzelfde toestel kan dit afwijken!

Zo lijkt het dus altijd een gigantische gok of je wel zal krijgen wat je verwacht!
Hoe komt het dan dat wij onze kleurreproductie kunnen verzekeren?

Bij veel grafische bureaus zie je dan de blinkende Apple computers staan. En voor veel consumenten - en spijtig genoeg ook grafici - is dat een teken van "deze mensen zijn professioneel bezig, dus dit zal wel geen probleem zijn". Spijtig genoeg is niets minder waar...

In het prille begin van digitaal ontwerp en drukwerk had Apple zeker een belangrijk voordeel ten opzichte van Windows. Je kon namelijk niet eender welke hardware in een Apple computer steken, want er bestonden geen drivers voor. Dat had als voordeel dat de aanwezige driver slechts voor 1 stuk hardware geschreven was en dus 100% geoptimaliseerd was hiervoor en er alles kon uithalen.

Windows daarentegen ondersteunde allerhande componenten, maar dat betekende ook dat de drivers nooit geoptimaliseerd waren voor alles. En bij de eerste computers was ieder procentje extra prestatie die je uit je systeem kon persen echt wel voelbaar! Dus Apple stond wel degelijk sterker voor dergelijk intensieve taken.

Tegenwoordig gaat dit stuk van het verhaal niet langer op. Apple ondersteunt tegenwoordig ook verschillende soorten hardware, waardoor de drivers ook niet langer geoptimaliseerd zijn. En bovendien zijn de computers oneindig veel sterker geworden, waardoor je dit verschil ook niet meer zou merken.

Maar wat zorgt dan wel voor een correcte kleurreproductie? Niet de computer of het merk, maar enkele belangrijke randconfiguraties.
De eerste belangrijke is kalibratie en profilering. Deze combinatie houdt in dat je met een toestel meet wat je scherm en/of je printer precies van kleur uitstuurt ten opzichte van wat je gevraagd hebt. En vervolgens wordt deze afwijking gecompenseerd.

Wij doen dit op al onze schermen maandelijks. En ook onze printer wordt van een profiel voorzien per papiersoort die we gebruiken. En dit doen we telkens opnieuw telkens we een toner vervangen (de inkten) of voor iedere grote opdracht. Best vaak dus, maar zo kunnen wij u van kwaliteit garanderen. Alsook dat het kleur dat je op onze schermen ziet ook het kleur is die je op je papier zal krijgen!

Nog een belangrijk onderdeel in dit proces zijn de gebruikte beeldschermen. Zoals reeds vermeld moeten de kleuren van je beeldschermen ook gekalibreerd zijn en een profiel hebben, maar daarnaast zijn er nog grote verschillen in de beelschermen. Namelijk het aantal kleuren die ze ondersteunen en die ze dus kunnen weergeven. 

En het laatste belangrijke onderdeel is de gebruikte grafische kaart in je computer. Deze moet namelijk deze extra hoeveelheid kleuren kunnen aansturen. Dit betekent 10-bit ondersteuning. Enkele techneuten zullen je waarschijnlijk vertellen dat tegenwoordig alle grafische kaarten 10-bit uitsturen, maar dat is maar een halve waarheid. Dit klopt voor DirectX gegenereerde beelden, maar Photoshop bijvoorbeeld gebruikt OpenGL. En 10-bit in OpenGL wordt enkel ondersteunt op een heel specifiek aantal grafische kaarten.

Een Apple computer is op geen enkel vlak een garantie hiervoor. Ten eerste betekent Apple niet dat je scherm gekalibreerd is, want dit dien je met een apart toestel te doen en dit frequent herhalen (bijvoorbeeld iedere maand). En ten tweede dien je een speciale grafische kaart én scherm te hebben die de extra kleuren aankan. En die grafische kaart is standaard ook niet aanwezig in een Apple computer. Noch in een andere computer.

Onze systemen zijn wel degelijk voorzien van de correcte grafische kaart en schermen en zowel de schermen als de printer worden op regelmatige basis gekalibreerd, zodat onze kleurreproductie gegarandeerd blijft!

Dus ook al ziet u geen Apple bij ons, weet dat dit dus zeker geen nadeel is!